Cred ca sta in natura noastra sa incercam sa ne depasim limitele. Unii au un impuls din interiorul lor care ii face sa alerge mereu spre telul lor. Altii au nevoie de exemple cu reusitele altora ca sa nu incerce in zadar. Si altii au nevoie de motivatie si de un sut in fund pentru a scoate la iveala varianta lor cea mai buna.
La conferinta despre Bodyology am aflat atat de multe lucruri noi despre corp, minte si somn, ca nu ma gandeam ca mai e ceva de aflat dupa tot volumul de informatii de pe internet.
Primul lucru pe care l-am aflat de la Larisa Petrini este ca 50% din cautarile pe internet ale romanilor sunt legate de mancare. Nu stiu de ce oarecum nu ma mira dat fiind faptul ca suntem un popor de gurmanzi. Faptul ca ne place mancarea nu inseamna neaparat ca stim sa o si gestionam. Nu de putine ori dam vina pe traditii ca sa mancam gras intr-o perioada scurta de timp. Sau apare mancatul tot din farfurie sa nu se supere parintii sau prietenii, cand mergem in vizita. Un alt motiv pentru care mancam dezordonat este stresul sau chiar starea de bine. Daca mergem in oras cu prietenii, studiile arata ca putem ajunge sa mancam dublu fata de cat am avea nevoie sau o facem in general daca am manca singuri.
Cati dintre noi nu ne-am mintit la un moment ca pastram o balanta perfecta intre munca si viata? Ei bine, tot de la Larisa Petrini, health coach, am aflat ca asta este o iluzie. Una din cele doua va iesi mereu in pierdere. De fapt, matricea ideala arata ca intr-o saptamana, scazand orele de la munca, orele de somn, de cumparaturi si drumul intre casa si munca, ar trebui sa ne ramana 36 de ore. Aceste ore sa fie ale noastre si sa alegem sa le petrecem cu familia sau cu noi, sa avem hobby-uri, sa avem iesiri in natura, sa traim. Daca la final de saptamana ramai cu mai putine ore si cu un corp obosit inseamna ca ai ales calea din care la final de viata nu vei ramane cu mare lucru. Zic asta pentru ca in cazul in care nu stiai oamenii sunt ,,facuti,, sa traiasca si 200 de ani. Nu doar 70-90 cat stim noi. Inima poate sa bata pentru noi 200 de ani si stomacul poate sa digere 300 de ani. Asta daca au restul ,,masinariei,, in stare buna.
Stiati ca ne gandim la macare de aproximativ 200 de ori pe zi?
Fiecare corp are nevoie de ingrijire specifica, de o cantitate de mancare specifica, dar in primul rand toate trebuie sa fie facute cu grija si de calitate. Desi afara nu arata a primavara cu toata zapada pana la genunchi, aud peste tot ca a inceput sezonul dietelor si pregatirea corpului pentru plaja. La Bodyology am aflat ca 47 % din romani declara ca le e ,,frica,, de mancare. De unde frica? E simplu: acum 10 ani era in voga un anumit tip de mancare, acum e nenorocire mare daca o mananci. Prin urmare nu stii ce mai e bine si ce nu mai e bine sa mancam. Pai e simplu: mananci multe fructe si legume, carne in cantitati modeste, dar totul de calitate. Si asta nu inseamna scump, ci cat mai putin procesate. De fapt nu doar mancarea ar trebui sa fie calitativa si nu cantitativa, ci si somnul, miscarea, tesatura hainelor.
Tipsul cel mai inteligent pe care l-am auzit vreodata despre ce sa cumparam din supermaket cand nu avem o lista cu noi este acesta: Ce ar recunoaste strabunica noastra din acel loc? Nu stiu voi dar eu sunt convinsa de aceasta idee ca ar da roade si chiar o sa o aplic.
Acestea fiind spuse, in toamna puteti sa mergeti si voi la aceasta conferinta. Ca sa stiti concret cat si unde va avea loc puteti urmari pagina lor de Facebook aici . Eu am lasat cateva idei scurte despre ce s-a vorbit astazi, dar in cadrul evenimentului au mai fost 2 subiecte la fel de interesante: somnul si miscarea. Aceste trei elemente se leaga in viata noastra si nu le putem neglija la indiferent de varsta pe care o avem.