Prima casa pas cu pas

dce3554a55ce466a773a99f0e0af6f9f

Draga tu,

Cautator de casa noua. Noua, veche, nici nu mai conteaza, important este ca nu ai banii jos si vrei sa simti in viata cum este sa ai o legatura speciala si de durata. Suna frumos pana deschizi ochii si te vezi casatorit cu banca. Macar stii ca relatia asta nu se va termina nici urat si nici in lacrimi. Ba cred ca o sa dai o petrecere de zile mari, de toata rata pe care ar fi trebuit sa o platesti pe luna aceea. La varsta aceea nici nu rezisti mult. Deci banii sunt suficienti pentru o sampanie buna si niste macarons sau ce vrei tu sa te simti liber.

Revenind la subiect, in aceasta seara, in drumul meu spre casa, pe strada mea luminata de luna de pe cer, am intalnit un cuplu tare simpatic care venea la vizionare, in complexul in care stau. Pana la intrarea in complex nu au avut suficient timp sa imi puna prea multe intrebari, pentru ca atunci cand omul e misto si am cu cine sa vorbesc, jur ca zici ca sunt nevorbita de 5 ani. Nu imi tace gura si spun tot adevarul gol-golut. 🙂 Ne-am dat chiar mesaj sa pe o retea de socializare sa mai trancanim si acolo. In discutia cu ei am realizat ca multa lume nu este inca lamurita care sunt pasii acestei casatorii de buna voie si siliti de lipsa posibilitatilor cu banca. O sa punem pasii cu cifre de la capat ca sa nu ne pierdem in explicatii. O sa fiu cat mai concreta fara povesti plictisitoare. De precizat doar ca am cumparat in complex rezidential si am primit ajutor considerabil din partea biroului lor de credit.

  1. Te duci la banci si vezi care sunt sumele care ti se ofera in functie de ce salariu ai, antecedente, etc. Acolo o sa primesti raspuns pe loc. Verdict: suma X este maxima.
  2. Te duci acasa si incepi sa te gandesti la ce anume iti place, de ce ai nevoie acum si in urmatorii 5 ani. Dupa 5 ani poti vinde locuinta si poate vrei sa faci 4 odrasle si nu ai spatiu in 2 camere care iti plac acum.
  3. Dupa ce stii sigur, sigur, sigur ce iti place te apuci de cautat pe toate site-urile, ansamblurile, blocuri vechi, site-uri de anunturi, reviste. Te apuci de programat pentru vizionare. La vizionare este musai sa intrebi persoana de la fata locului (propietar, agent imobiliar sau agent de vanzari) toooot, dar tooot ce iti trece prin minte. Chiar nu te gandi ca e prostesc sa intrebi ceva. Daca nu esti sigur de prima vizita, sfatul meu este sa te mai duci o data. Sau de inca doua ori. Sau de 10 ori ca mine. 🙂
  4. Ti-a picat cu tronc ceva. Stabilesti cu persoana/firma de la care cumperi data la care veti semna antecontractul. Suma antecontractului este 5% din valoarea imobilului. Suma trebuie platita in 24 de ore ca sa se mentina cursul valutar pe care semnati impreuna.
  5. Te duci la banca si deschizi dosarul pentru programul Prima Casa. Ce inseamna asta? Inseamna ca vei deschide diverse cereri (iti trebuie si o copie a antecontractului). Iti va lua cam o ora daca te misti repede si nu ai emotii la astfel de lucruri.
  6. La banca vei primi numarul de telefon al evaluatorului cu care lucreaza sucursala. Faci programare, te intalnesti cu el la locuinta, iti da hartia daca merita ce vrei sa cumperi banii pe care ii cere propietarul/dezvoltatorul. Evaluatorul costa 400 de ron (cred ca poate varia cu 50 de lei in functie de banca).
  7. Te asezi cuminte la birou si iti faci de lucru pana te suna banca sa te anunte ca oficial iti  dau mana fetei lor: Prima Casa. Poate sa dureze si 2 saptamani.Stabilesti ziua in care sa te duci la semnat de acte. Trebuie sa fie aceeasi zi in care stabilesti semnarea actului de vanzare-cumpare. Trebuie sa iti iei concediu
  8. In ziua in care semnezi contractul de vanzare-cumparare pregateste-te de drumuri intre banca si notar/birou de credite de la dezvoltator. Mai intai te duci la banca si semnezi un teanc de acte. Aproximativ un top de hartie. Cu unele din ele te duci la vanzator si semnati actele de vanzare-cumparare. Cu o copie din acele acte te intorci la banca unde mai semnezi un top de hartie.
  9. Iti iei o sampanie (daca mai ai bani) si sarbatoresti.

 

Eu locuiesc in Palladium Residence si sunt foarte multumita de achizitie. Nu stiu cum este cu alti dezvoltatori sau cu persoane fizice, dar sa stiti ca doamnele de la biroul de credite de aici sunt minunate. Te ajuta si iti sunt alaturi pe intregul proces de achizitionare al apartamentului.

Cu drag,

Lucille.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *